Nieuwsbrief

Januari 2021

2020, een jaar waar we allemaal heel andere verwachtingen van hadden. Het werd een jaar dat in het teken stond van teleurstelling, verlies en leren accepteren van wat was en niet meer is.
Ik denk dat iedereen zijn persoonlijke strijd heeft geleverd om om te leren gaan met Covid-19. Dit heeft van een ieder veel gevraagd. Sommigen van jullie zijn ook ziek geworden; de één was er zo weer bovenop, de ander heeft een tijd moeten knokken om weer op de been te komen. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes, momenten waarin het leven even weer een beetje leek op hoe het vroeger was. Helaas zitten we op het moment van schrijven (nog) in de tweede lockdown. De gemeentezalen en de Uilenvliet blijven leeg. Geen rondrennende peuters, geen wedstrijdsporters die zich voorbereiden op wedstrijden, geen keep fitters die zich in het zweet werken. En ook geen nieuwjaarsreceptie, waar we elkaar de beste wensen kunnen wensen, terug kunnen kijken op het afgelopen jaar, vooruit kunnen kijken naar het nieuwe jaar en de jubilarissen in het zonnetje kunnen zetten. Van achter mijn laptop wens ik jullie, onze leden, ouders / verzorgers, namens het gehele bestuur een mooi nieuw jaar! Een jaar waarin we weer aan de slag kunnen in de zalen, een jaar waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten, maar bovenal een jaar waarin gezond zijn en gezond blijven weer veel meer vanzelfsprekend is. We maken er iets moois van met elkaar!
Uw voorzitter.

Covid-update n.a.v. persconferentie 12 januari 2021
Inmiddels zult u al wel vernomen hebben dat de maatregelen rondom Covid-19 verlengd worden tot zeker 9 februari. Dit houdt dus in dat er tot die tijd nog steeds niet binnen gesport mag worden.

Financiële tegemoetkoming
Allereerst willen we iedereen bedanken voor hun trouw aan onze vereniging. Door Covid-19 hebben velen van jullie de nodige lessen moeten missen.
Als vereniging hebben we geen winstoogmerk, wat gelijk ook inhoudt dat we in de afgelopen jaren geen uitgebreide buffers hebben kunnen opbouwen om het soort tegenvallers, als nu door Covid-19, op te vangen. Ondanks dat veel kosten, zoals onder andere de hypotheek/huur, de bondscontributie en (een deel van) de vergoedingen voor de trainers voor de vereniging gewoon doorlopen, willen we een gebaar maken naar de leden, die nu al lange tijd niet op de reguliere tijden hebben kunnen sporten. In 2020 hebben wij als eerste tegemoetkoming geen contributieverhoging doorgevoerd.
Het bedrag, dat aankomende periode zal worden gecompenseerd, is als volgt: selectieleden krijgen een compensatie ter grootte van een halve maand contributie (in verband met het lagere tarief voor extra uren) en recreanten krijgen een compensatie ter grootte van één maand contributie.
Deze tegemoetkoming geldt niet voor de talentontwikkeling/topsport turnen heren.
Hopelijk mogen we deze ongekende tijd snel achter ons laten en kunnen we weer als vanouds samen sporten bij onze mooie vereniging.

Grote Clubactie
De Grote Clubactie heeft dit jaar alle records gebroken met een opbrengst van dik 9,5 miljoen euro. Ruim 1 miljoen euro meer dan vorig jaar! Terwijl het verenigingsleven in Nederland stilviel door de coronacrisis, zetten ruim 300.000 leden van zo’n 5.300 verenigingen zich juist extra hard in voor hun club. Er werden meer dan drie miljoen loten verkocht, waarvan maar liefst 1,2 miljoen loten online.
Ook bij O&O was de opbrengst dit jaar een record: er zijn in totaal 2513 loten verkocht met een totaalbedrag van € 7.539,-. 80% van het bedrag gaat naar de vereniging, wat inhoudt dat er € 6.031,20 naar O&O gaat.
Onder alle deelnemers waren de echte topverkopers die meer dan 100 loten verkochten Bente de Roodt (110) en Vera Ammerlaan (105)! Maar namen die we ook graag willen vermelden, zijn:
Yentl Bergsma (65), Lynn Neefs (65), Mia Van Trigt (62), Jenna Van Der Linden (54), Amy McMurray (53), Joewi Schilperoort (50), Elize van Rumph (49), Jaira van de Steen (43), Myron Jansen (40), Kate Verbeek (39), Yuna Neeskens (39), Stacey vd Spek (37), Djinti Kleinhuis (34), Paul de Jongh (33), Noa van Driel (32), Noortje de Leux (32) en Julia Izeboud (30).
Alle verdiende cadeautjes zullen door de trainers uitgereikt worden zodra we weer mogen sporten.
Iedereen die zo enorm zijn of haar best gedaan heeft: SUPERBEDANKT!

Afscheid trainer/welkom nieuwe trainers
Corina Bezemer heeft aangegeven te gaan stoppen als trainer binnen de vereniging. Het bestuur is op zoek gegaan naar nieuwe trainers en wij kunnen gelukkig melden dat wij voor alle groepen van Corina een trainer hebben kunnen aannemen. Tessa van Houten zal de kleutergroep op de woensdag in de Welhorst overnemen en Rian Zijderveld zal de ouder/kind groepen op de donderdag gaan overnemen. Corina zal de overdracht richting de nieuwe trainers verzorgen, wanneer dit zal zijn is afhankelijk van Covid-19. Het bestuur bedankt Corina voor haar jarenlange inzet als trainer en heet Tessa en Rian van harte welkom binnen de club.

Topsportprogramma verhuist naar Rotterdam
Het TeamNL topsportprogramma turnen heren verhuist september 2021 naar Rotterdam. In Topsportcentrum Rotterdam wordt één hal helemaal verbouwd en ingericht voor turnen heren.
Met medewerking van het Albeda Sportcollege wordt de hal vrijgemaakt en helemaal ingericht als turnlocatie. “Samen met de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), die eigenaar is van het topsportprogramma, NOC*NSF en de gemeente Rotterdam gaan we een turnhal realiseren die uniek is in Nederland”, zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport. “Het wordt een trainings- én wedstrijdhal. Met de modernste toestellen, voorzieningen en hulpmiddelen.”

Jubilarissen
In het weekend van 9 januari zijn de jubilarissen in het zonnetje gezet. Normaal gesproken gebeurt dit tijdens de nieuwjaarsreceptie, maar omdat deze vanwege Covid-19 niet door kon gaan, zijn de bestuursleden in tweetallen bij de jubilarissen langs gegaan en hebben hen persoonlijk - op gepaste afstand - bloemen en een KNGU speldje overhandigd.

Jan Valk is op 1 januari 1960 lid geworden van O&O, wat betekent dat hij al 60 jaar lid is van onze vereniging. Heeft binnen onze vereniging meerdere functies vervuld, zo is hij tweede voorzitter geweest van 1971-1975 en daarna algemeen bestuurslid geworden van 1975-1999. In 1994 is hij lid van verdienste geworden en in maart 1999 is hij erelid geworden. In de afgelopen jaren heeft hij ook nog diverse andere speldjes gekregen, zoals het speldje voor langdurig lidmaatschap, de zilveren dasspeld en de gouden speld.

Marjan Groeneweg is op 29 juli 1970 lid geworden van O&O, ook zij is dus al 50 jaar lid is van onze vereniging. Marjan is nog iedere week actief bij de groep op dinsdagochtend, onder leiding van Marry van der End.

Rombout Speelman is op 1 maart 1970 lid geworden van O&O, wat betekent dat hij al 50 jaar lid is van onze vereniging. Rombout is nog iedere week actief bij de heren conditiegym onder leiding van Joop Visser.

Robert Schellen is als 5 jarige jongen lid geworden bij O&O, hij heeft zowel op recreatief als selectie niveau geturnd. Hij heeft zijn passie voor de sport onder andere overgedragen aan beide dochters, die ook actief turnen bij de club.
Robert is op dit moment nog steeds actief binnen in de vereniging en zet zich voor de volle 100% in, zo maakt hij ook nog deel uit van de stichting en is behoorlijk actief met het onderhoudsteam om klussen uit voeren aan onze eigen accommodatie aan de Uilenvliet.

Monique Verboom is op 1 januari 1980 lid geworden van de bond, eerst bij gymnastiekvereniging ’t Swin, maar in 2001 heeft zij de overstap gemaakt naar O&O. Hier is ze trainster van de bovenbouw van de 4e divisie. In juli 2020 is zij secretaris geworden binnen het bestuur.

Hennie Wattimena is op 9 mei 1995 lid geworden van O&O, wat betekent dat ook zij 25 jaar lid is van onze vereniging. Hennie is momenteel ondersteunend lid, maar heeft jarenlang haar lessen gevolgd bij Wil in ’t Veld op de maandagmiddag.

Leanne van Nes is op 1 oktober 1995 lid geworden van O&O; ook zij is 25 jaar lid is van onze vereniging. Leanne traint iedere dinsdagavond bij Joop Visser; een groep die het toestel turnen nog niet verleerd is.

Martijn Kuikman is op 12 april 1995 lid geworden van O&O, ook hij is dus 25 jaar lid is van onze vereniging. Martijn heeft jarenlang op hoog niveau geturnd binnen turnen heren. Momenteel is Martijn ondersteunend lid.

Rob van Bommel is op 20 februari 1995 lid geworden van O&O, wat betekent dat hij 25 jaar lid is van onze vereniging. Rob is nog iedere week actief bij de heren conditiegym onder leiding van Joop Visser.

Vertrouwens Contact Persoon (VCP)
O&O al heel veel jaren een VertrouwensContactPersoon (VCP) binnen de club. Maar wat doet eigenlijk een VCP? Voor welke onderwerpen kan je een VCP benaderen? Hierbij een korte uitleg:
Over het algemeen is de turnsport natuurlijk heel leuk; het is inspannend, ontspannend, mooi, krachtig, sierlijk, maar ook gezellig en je voelt je er goed door. Maar soms gebeuren er dingen waardoor de lol er af gaat. Bijvoorbeeld als je wordt lastiggevallen, vervelende opmerkingen en grappen te horen krijgt of als er ongewenste aanrakingen zijn. Het is belangrijk dat er niets gebeurt dat jij niet wilt! Bij dit soort zaken kan het lastig zijn om er iets van te zeggen. Toch is het belangrijk dit wel te doen. Blijf er niet mee zitten. Als iemand anders ook weet wat er gebeurt, kun je er samen iets aan doen.

Naar wie kan je dan toe?
Vertrouwenscontactpersonen zijn binnen sportverenigingen het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten.

Voor welke onderwerpen kan je bij een VCP terecht?
Heb je te maken met bijv. pesten, belediging, discriminatie, (seksuele) intimidatie, bedreiging, doping? Wil je iets vragen of vertellen, neem dan contact op.

Voor wie is de VCP bereikbaar?
Voor sporters, ouders, toeschouwers, vrijwilligers, begeleiders, trainers etc.

Wat doet een VCP?
De VCP luistert naar je verhaal, je kan dit in vertrouwen vertellen. Vervolgens kijken we welke acties genomen kunnen worden om tot een goede oplossing te komen.
Bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
En op de website www.o-en-o-zwijndrecht.nl kunt u onder Menu -> Algemene informatie -> Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
het complete verhaal over de VertrouwensContactPersoon van O&O vinden.

Aanvullende gegevens