Nieuws

Gijs Franken sporttalent van Roosendaal

Zaterdag 2 februari jl. vond in Roosendaal de Sportverkiezingen 2018 plaats. O&O-turner Gijs Franken is hierbij gekozen tot sporttalent 2018 van de gemeente Roosendaal. Dit op grond van zijn prestaties bij het Nederlands kampioenschap individueel toestelturnen.
Allround behaalde hij brons, op sprong werd hij Nederlands kampioen, liet zich driemaal zilver omhangen van de toestellen vloer-voltige-rek en completeerde het geheel met brons op brug.

Wethouder de Wit reikt prijzen uit

Wethouder Jolanda de Wit (o.a. sport) had het zaterdagavond bij onze finalistenhuldiging druk met het uitreiken van de prijzen, medailles en bloemen.
In de overvolle RG-hal van onze turnaccommodatie aan de Uilenvliet werden de meer dan honderd NK-finalisten over geheel 2018 gehuldigd. Bij binnenkomst kreeg iedere finalist een herinneringsmedaille omgehangen en bloem overhandigd. Vervolgens werden de stoppers, de train(st)ers en juryleden vergezeld van een boeket bedankt voor hun bewezen diensten van het afgelopen jaar.
Daarna werden de nominaties van de sportvrouw ritmische gymnastiek, sportvrouw turnen dames en sportman turnen heren bekend gemaakt, alsmede van ieder discipline de talenten, de aanmoedigingen, de sportploegen en de superstars.
Jolanda de Wit maakte de volgende prijswinnaars bekend en reikte daarbij de bijbehorende prijzen uit:

Tot Sportvrouw - RG werd Cheryl van der Perk, Sportvrouw - TD – Gabriella de Man en Sportman - TH Jordi Hagenaar gekozen. De talentenprijzen kwamen op naam van: TD - Dunya Bezemer, RG - Demi Franssen, TH - Aaron Enser.

De aanmoedigingsprijzen gingen naar Anouk Tieman (TD), Isabella Hokke (RG) en Omar F’touh (TH).

Bij de RG werd de Senior groep 2, bestaande uit Noa Reoijmers, Mirjana Urosevic, Mea Dijkstra, Fenne Dijkstra, Estee Kraaijeveld uitgeroepen tot sportploeg en bij turnen heren het jongensteam 1 nivo 8 met de samenstelling Paul de Jongh, Gijs Zijderveld, Ian Wevers, Sebastiaan Pel en Tristan Massie.

De Superstartitels gingen naar Naomi Visser (TD) en Frank Rijken (TH).

Gebruik van magnesium

Magnesium is de populaire en korte benaming voor de witte stof die eigenlijk voluit “Basisch Magnesiumcarbonaat” heet. Tijdens het turnen kunnen de handen en voeten klam worden door het zweten. Doordat de handen en voeten dan vochtiger zijn, hebben ze minder grip en kunnen ze gemakkelijker wegglijden. Magnesium is poreus en neemt daardoor gemakkelijk vocht op, dus ook transpiratievocht.

Verschillende gebruiksvormen van magnesium zijn losse magnesiumpoeder en magnesium blokken.

O&O maakt gebruik van magnesium blokken. Een magnesium blok bestaat uit samengeperste magnesiumcarbonaat-poeder. Magnesium blokken worden veel gebruikt bij turnen, bij krachtsporten en bij atletiek. 

Overdreven gebruik
Dat magnesium het zweet absorbeert en zo extra grip oplevert bij het turnen is een feit. Magnesium is dan ook niet meer weg te denken uit de turnwereld. Maar turners en turnsters zijn geneigd het gebruik ervan te overdrijven en wordt magnesium meer een psychologische steun.

Gezondheidsrisico's en schade aan turnhal
Behalve dat het voor de sporters zelf niet prettig is om grote hoeveelheden stofdeeltjes magnesium in te ademen, bezorgt het de schoonmaakploegen in de turnhal de nodige opruimwerkzaamheden. Er zijn geen gezondheidsrisico's voor het gebruik van magnesium bekend. De 'Material Safety Data Sheet' (MSDS) van magnesium laat ook geen verontrustende zaken zien.
Individuele sporters kunnen een allergie ontwikkelen en er kan eventueel irritatie van de huid optreden. Dit uit zich in allergische reacties (rode vlekken) op de handen of andere lichaamsdelen die in aanraking komen met het magnesium.

Het magnesium is ook slecht voor het vele houtwerk op turntoestellen en de luchtfilters in de sportaccommodaties raken sneller verstopt.

Alternatieven voor magnesium
O&O is bezig alternatieven voor magnesium te onderzoeken om het stof in turnhal te reduceren. Alternatieven voor magnesiumpoeder zijn 'Colophane', 'Liquid Chalk', 'Chalk cream' en 'Stic It'.

Liquid Chalk is een vloeibaar, goed alternatief voor Magnesiumpoeder. Liquid Chalk is niet giftig en bestaat uit alcohol, magnesium, verdikkingsmiddel en geurstoffen. Deze “new generation chalk” biedt de volgende voordelen:

  • Geen gestuif meer van magnesiumpoeder;
  • Blijft lang werkzaam, blijft ongeveer 2 keer zo lang zitten dan traditioneel magnesiumpoeder;
  • Betere grip, met name op moeilijk bereikbare plekken zoals tussen de vingers;
  • Makkelijk in gebruik;
  • Liquid Chalk is leverbaar in flesjes, spray-flacons of tubes.

Als eerste zal O&O kijken of 'Liquid Chalk' een bruikbaar alternatief is.

 

Aanvullende gegevens