Nieuwsbrief

Een overzicht van zaken die de komende maand actueel zijn. De nieuwsbrief verschijnt maandelijks, en wordt ook in de verschillende lessen uitgereikt.

April 2023

Voorwoord van de voorzitter
Een aantal weken geleden hadden onze recreanten onderlinge wedstrijden in onze accomodatie aan de Uilenvliet. De jongens en meisjes van turnen en van de springgroepen, als ook de meisjes van de RG (Ritmische Gymnastiek), lieten aan grote groepen belangstellenden zien waar ze in de lessen hard voor geoefend hadden. Na elke ronde was er een prijsuitreiking, waar alle deelnemers sowieso een medaille kregen. Het was een mooie dag, waar we met veel plezier op terug kijken!
We zijn heel erg blij met de gift van de Vrienden van O&O. Zij hebben toegezegd ons air rollers te schenken (zie foto) voor de gemeentezalen, waar onze lessen gegeven worden en ook voor onze eigen locatie aan de Uilenvliet. Hierdoor kunnen al onze recreanten van de jeugd en de selectieleden daar gebruik van maken. We gaan dus zeker veel plezier hebben van deze gulle gift, waarvoor we de Vrienden van O&O heel erg bedanken!

airroll

 

Geslaagd
Timo Zoetmulder is geslaagd voor zijn jurybrevet Turnen Heren niveau 2. Uiteraard feliciteren wij hem van harte en wensen hem heel veel succes en plezier toe met het jureren.

 

Teams EK turnen bekend - Zie onderstaand voor de resultaten
Bondscoaches Jeroen Jacobs (dames) en Dirk van Meldert (heren) hebben de definitieve selecties bekendgemaakt die Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese Kampioenschappen turnen 2023. De stad Antalya is van 11 t/m 16 april het strijdtoneel voor dit EK.
Het damesteam bestaat uit vijf turnsters. In dit team zijn de O&O-leden Naomi Visser en Eythora Thorsdottir opgenomen. Samen met Tisha Volleman, Sanna Veerman en Sanne Wevers vormen zij de totale damesafvaardiging.
In het herenteam zijn wij bij dit EK vertegenwoordigd door Luuk Huernink. Naast Luuk is het team verder samengesteld uit Casimir Schmidt, Loran de Munck, Yazz Ramsahai, Jermain Grünberg, Nico van den Boogaard
Programma
Op 7 en 8 april zijn de teams naar Turkije vertrokken. De heren turnden hun kwalificatiewedstrijd op dinsdag 11 april. De dames kwamen op 12 april voor het eerst in actie. De top-13 landen plaatsen zich voor het WK in Antwerpen, waar de kwalificatie voor de Olympische Spelen plaatsvindt. Dus naast finaleplekken kan tijdens de kwalificaties ook een startbewijs voor het WK bemachtigd worden.

Promo Vierkant European Championships Gymnastics Antalya 2023

Brons én vijf finaleplekken voor damesteam
Een teamticket voor het WK: dat was het voornaamste doel voor de dames. Een plaats 13 of hoger was daarvoor nodig in het klassement. Met een bronzen teammedaille én vijf finales is het oorspronkelijke doel al ver gepasseerd.
Wederom een belangrijke wedstrijd, want op het WK in Antwerpen worden Olympische tickets uitgedeeld. De Nederlandse dames turnden in de derde van in totaal vier subdivisies. Na hun laatste oefeningen op sprong, wist het team een voorlopige eerste positie af te dwingen. Omdat er nog maar acht landen in de laatste subdivisie zaten, was het voor het damesteam al duidelijk dat de WK-tickets behaald zijn. Maar waar het doel voor de dames vooraf gezien al haalbaar leek, bleek er genoeg in te zitten voor een mooie podiumplek. Alleen Groot Brittannië en Italië wisten de Nederlandse totaalscore van 158,896 te verbeteren.
Naast een WK-teamticket en een bronzen medaille zijn er nog meer kersen op de taart: maar liefst vijf finaleplekken werden er bemachtigd. Voor Naomi is het een déjà vu: een half jaar geleden kwalificeerde zij zich op het WK in Liverpool al voor de meerkamp-, brug- en vloerfinales. Op het EK in Antalya is dat niet anders. Op vloer kwalificeerde zij zich als derde, op brug als tweede en in de meerkamp als vierde. Medaillekansen zitten er voor haar dus zeker in. Op vrijdag turnt Naomi de meerkampfinale, op zaterdag is haar brugfinale en op zondag sluit ze het toernooi af met de vloerfinale.
   “Ik heb een heel goed gevoel. We hebben met het team goed gepresteerd en er was een goede sfeer onderling dus dat was fijn.” Naomi Visser
Ook voor Eythora is het toernooi nog niet afgerond. Zij eindigde als achtste in de meerkampkwalificatie, en heeft zich daarmee gekwalificeerd voor de finale op vrijdag, samen met Naomi. De top-24 turnsters mogen meedoen aan deze finale, met een maximum van twee sporters per land.
   “Het is bijzonder om hier weer te mogen staan, op zo’n EK met het team. Ik denk ook dat we elkaar goed hebben opgevangen, dus dat was fijn. Aan de fans wil ik graag zeggen: bedankt voor de support, dat waarderen we echt enorm.” Eythora Thorsdottir
De rentree van Sanne Wevers is voor haar al een groot succes. Na een aanstelling tot de EK-selectie weet ze nu ook direct een finaleplek te bemachtigen op ‘haar’ geliefde balk. Ze zette een sterke oefening neer, en was de derde beste op het toestel. Sanne turnt de balkfinale op zondag.

WK-plek en twee individuele finales voor turnheren
Het eerste doel is behaald, waardoor de Olympische tickets één stap dichterbij komen voor de heren. Naast startbewijzen voor het WK zijn er ook twee Europese finaleplekken behaald.
Teamtickets voor het WK: een belangrijke doelstelling, want op dat WK zijn Olympische tickets te winnen. Hiervoor had het herenteam een top-13 nodig op het EK. Met wat uitvallers richting dit toernooi werd het nog even spannend, maar het team wist het hoofd koel te houden en turnde zich naar een 12e positie. Nu een plek op het WK in Antwerpen zeker is, kan het team opgelucht vooruit kijken. Loran de Munck en Casimir Schmidt moeten nog wel even hun focus houden, want zij hebben zich beiden gekwalificeerd voor individuele EK-finales.
De top-24 turners in de meerkamp (max. twee per land) mochten donderdag 13 april strijden in de meerkampfinale. Na een 12e plek in de meerkamp op het WK, wist Casimir zich eerder vandaag als vijfde te plaatsen voor deze finale. Met een totaalscore van 81,932 punten behoort hij tot de absolute top van Europa.
Aan toestelfinales mogen alleen de top-8 turners per toestel meedoen. Loran mag zaterdag 15 april in de finale uitkomen op ‘zijn’ voltige. Na afgelopen EK, waar hij door het behalen van een zilveren medaille zijn bijnaam ‘Vice’ heeft gekregen, én een voltigefinale op het WK weet Loran zijn succes door te zetten. Als tweede kwalificeert hij zich voor deze individuele finale.
   “Het team van sporters en coaches mag zeker trots zijn op deze prestatie. Het was allerminst een makkelijke weg naar dit EK. Daarom is het extra mooi dat zij hun route kunnen vervolgen naar het WK in Antwerpen.” Jeroen van Leeuwen (technisch directeur).
Bron:  www.dutchgymnastics.nl

 

Districtsteamwedstrijd middenbouw niveau 5
Zaterdag 1 april vond in Dordrecht de laatste teamwedstrijd van de middenbouwklasse niveau 5 plaats. Wij waren hierbij vertegenwoordigd met het team bestaande uit Lauren van Efferen, Jenna van der Linden, Tishanthaly Bernardina, Amy kuiters en de geblesseerde turnsters Yentl Bergsma en Lynn Fransen.
Ondanks de twee geblesseerde turnsters wist het team haar puntentotaal ten opzichte van het vorige treffen met maar liefst vijf punten te verbeteren. Zij kwam nu uit op 142,025 punten, opgebouwd met 37,875 punten op sprong, 32,700 punten op brug, 34,350 punten op balk en 37,100 punten op vloer. In een groot deelnemersveld kwamen zij uiteindelijk als achtste uit de strijd. Het is nog afwachten of dit voldoende is voor een finaleplaats.

Middenbouw niveau 5

 

Voorronde NK Jazzdance
Mooie 2e plaats voor de Dance Crew op de voorronde van het NK Jazzdance op 2 april in Dordrecht!
De dames lieten hun dans Game of Survival zien en scoorden een 7,73 op choreografie en een 7,65 op uitvoering.
De dames kwamen uit in de categorie C 20 jaar en ouder. Over 3 weken komt de groep nogmaals in actie, maar dan op een voorronde van het NK Showdance.

Voorronde NK Jazzdance

 

NK-team-brons voor O&O-springgroep
Bij het op 1 april in Vroomshoop gehouden Nederlands Kampioenschap voor clubteams groepsspringen hebben onze turnsters in de hoogste categorie beslag weten te leggen op het bronzen eremetaal.
Het team bestaande uit Kim van Vliet, Elise Biemond, Demi van den Berg, Jasmijn Noort, Carlijn Tetteroo, Yella Dukers, Morgann Dettingmeier, Luca Tetteroo en Tessa Teske moesten hierbij een vierkamp, bestaande uit airtrack, minitrampoline, tafel- en pegasusspringen verwerken. Met een puntentotaal van 65,55 eisten zij het nationale brons voor zich op. Het puntentotaal werd opgebouwd met 26,00 punten voor het optreden op de airtrack, 18,35 punten voor minitramp, 21,20 punten voor de pegasus- en 17,10 voor het tafelspringen.

Springgroep turnsters-A

 

Aaron Enser internationaal
Onze turner Aaron Enser heeft van 29 maart t/m 2 april in Antalya (Turkije) deelgenomen aan de Wereldkampioenschappen voor junioren. Hij was de enige die door Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) naar dit toernooi was afgevaardigd. Onder leiding van zijn trainer Jos Eigenbrood bond hij de strijd aan met meer dan honderd deelnemers vanuit de hele wereld.
De net zestienjarige Aaron wist zich prima te meten met het internationale geweld. Hij turnde een volledige zeskamp. Op vloer kwam hij met 13,166 punten als zestiende uit de strijd. Zijn sprongen werden gemiddeld met 13,183 punten beoordeeld en werd daarmee vijftiende. Op voltige had hij helaas een misser waardoor hij zijn oefening tussentijds moest onderbreken. In het allround klassement liet hij met een puntentotaal van 74,298 punten tweederde van het deelnemersveld achter zich. Op de geschoonde lijst (1 turner per land) kwam Aaron uit op de tweeëntwintigste plaats. Met dit resultaat sleepte hij een teamticket voor het JWK 2025 (eerste 36 landen) in de wacht.
Missie geslaagd!!

Aaron Enser en trainer Jos Eigenbrood

 

Medailleregen voor onze toestelturnsters
Zaterdag 25 maart hebben de O&O-toestelturnsters deelgenomen aan het in Hendrik-Ido-Ambacht gehouden Souplesse Turn Toernooi (STT). Er werd deelgenomen in twaalf categorieën. Naast het meerkampmetaal waren er ook medailles per toestel te winnen.
De O&O-afvaardiging was buitengewoon succesvol. De totale oogst kwam uit op maar liefst negentien keer goud, zeventwintig keer zilver en tweeëntwintig keer brons.
Het eremetaal kwam in handen van:
Pupil-3-N4: Elin Buyink (sprong 3e, balk 1e), Gisele Hartsteen (vloer 2e, meerkamp 2e), Robina Mulder (sprong 2e, brug 2e, meerkamp 3e)
Pupil 3-N3: Yuna Neeskens (brug 3e, balk 3e)
Pupil-2-N1: Bente de Roodt (balk 2e, vloer 1e, meerkamp 2e), Jill Chodzynski (sprong 2e, brug 3e, vloer 3e), Lilly Jansen (sprong 1e, brug 2e, balk 3e, meerkamp 3e), Madeyna Pieters (sprong 3e, brug 1e, balk 1e, vloer 2e, meerkamp 1e)
Jeugd-E: Cheyenna Roumou (vloer 1e), Dunya Bezemer (balk 1e)
Junior-E: Caithlin Karel (sprong 1e, brug 2e, balk 2e, vloer 2e, meerkamp 2e), Amy McMurray (sprong 2e), Elise Vogelaar (vloer 3e)
Senior-C: Amber Donjacour (sprong 3e, brug 2e, balk 2e, vloer 1e, meerkamp 2e)
Senior-D: Vera Nederhof (sprong 3e, balk 2e, vloer 1e, meerkamp 1e), Lisa Schouten (sprong 2e), Layla Voerman (vloer 3e), Jara van Dijk (sprong 1e, balk 2e, vloer 2e, meerkamp 2e)
Pupil-2 N5: Amy Kuiters (brug 3e)
Pupil-1-N5: Laura van Efferen  (vloer 3e), Janetaly van de Luytgaarden (sprong 3e, balk 3e, vloer 2d, meerkamp 3e), Tishantaly Bernadina (brug 1e, balk 2e, vloer 1e, meerkamp 1e)
Pupil-1-N4: Jalou Bakker (brug 3e, balk 2e, meerkamp 3e), Nikkie Boll (sprong 3e), Lise van Muijen (brug 1e, blak 1e, vloer 2e, meerkamp 1e)
Jeugd-F: Vera Ammerlaan (balk 2e, meerkamp 3e).

50162c7e-f539-4b1c-a8ce-2fd3398130f6b17e1593-5ce3-4f62-bd40-503dc5f9b909Een aantal van de medaillewinnaarsf48faf72-857d-4f6a-8de7-1f7ad99e4011

 

NK-startbewijzen voor turners
Bij de in het weekend van 25 en 26 maart in de Rotterdamse topsporthal gehouden plaatsingswedstrijden zijn onze turners op een tweetal fronten actief geweest. In de eredivisie turnden zij in aanloop naar het Nederlands Kampioenschap hun eerste plaatsingswedstrijd. De mannen van de 1e en 2e divisie daarentegen hadden de voorrondes reeds achter de rug en moesten nu in de halve finale beslag weten te leggen op een NK-startbewijs.
In de eredivisie junior-II-categorie ging Gijs Franken voortvarend van start. Met 70,65 punten eiste hij het zilver voor zich op. Evenals Gijs drongen de junioren-I Kenji Paizs, Lucas van den Kieboom en jeugdturner Kian Olthoff door tot de volgende ronde. De pupillen-A vormden een gecombineerd team met jongens van Top Turnen Zuid-Holland. Met een goede inbreng van de O&O-turners Yarsin Molla Farajzadeh, Olivier van Musscher en Danté Wortington wist de formatie met 270,650 punten knap als tweede te eindigen.
De turners van de 1e en 2e divisie turnden een goede halve finale. Allen drongen door tot de nationale eindstrijd. De NK-startbewijzen werden veroverd door Fjodor Massie (meerkamp, voltige, ringen en sprong), Ian Wever (meerkamp en voltige), Braylin Timas Soares (meerkamp, voltige, ringen en sprong), Thijs Eijkelenboom (meerkamp, vloer, ringen, sprong en rek), Bart de Ruiter (meerkamp, vloer en brug), Koen Kappetijn (meerkamp) en Thomas van der Helm (meerkamp).

Zilver Gijs FrankenZilver voor combiteam pupillen-ARob met Olivier en Dante

 

Internationaal brons voor Gijs Franken
In het Duitse Stuttgart hebben onze topsport juniorturners Gijs Franken en Aaron Enser in het weekend van 17 t/m 19 maart deelgenomen aan het internationale toernooi, genaamd DTB Pokal. Zij waren daarbij onderdeel van het Oranje equipe. Gijs kwam uit op vier onderdelen en wel op voltige, ringen, sprong en rek. Aaron turnde een meerkamp.
In een groot, sterk, deelnemersveld kwam Gijs tot een opmerkelijke prestatie. Op het onderdeel voltige wist hij door te dringen tot de toestelfinale. Met 12,566 punten legde hij knap beslag op het brons.
Aaron kwam tijdens dit toernooi als allrounder als beste Nederlander uit de strijd. Op grond van deze prestatie, alsmede zijn optreden bij een eerder in Heerenveen geturnde kwalificatiewedstrijd, wordt hij afgevaardigd naar het junioren-WK. Deze vindt plaats van 29 maart t/m 2 april in het Turkse Antalya. Aaron is hiermee de eerste juniorturner die afgevaardigd wordt naar het junioren-WK.

Internationaal brons voor Gijs Franken

 

Finaletickets voor onze turners
Bij de in het weekend van 18 en 19 maart in Nijmegen gehouden wedstrijden turnen heren hebben onze turners goede zaken gedaan. Eén deel bemachtigde finaletickets voor de landelijke individuele eindstrijd. Het andere legde beslag op de startbewijzen van de halve finale.
In de klasse pupillen-B wist Finn Frederiksz in het individuele klassement als beste uit de strijd te komen. Hij plaatst zich hiermee voor de nationale finale. Zijn score bedroeg 94,700 punten. Thomas Jiskoot miste met zijn achtste rangschikking in deze klasse net de eindstrijd. Beide turners, aangevuld met Djamilo Hoorweg, kwamen eveneens als team in actie. Met 264,850 punten werden zij knap derde. Slechts 0,6 punten tekort voor een finaleplaats.
Finaletickets waren wel weggelegd voor Vigo de Jager en Thije Zoetmulder. Zij kwamen uit in de categorie jeugd van de 2e divisie. Vigo pakte met 63,400 punten het zilver. Thije bezette met 60,850 punten de zesde plaats. De achtste plaats van Jeremy Vogel was helaas net niet voldoende voor de eindstrijd.
Brons was er voor Ian Wever. Hij bond de strijd aan bij de senioren van de 2e divisie. Zijn eindtotaal kwam uit op 70,250 punten. Met dit resultaat drong hij door tot de halve finale. Verder drongen tot de halve finale door: Braylin Timas Soares (jeugd-1e divisie), Thijs Eijkelenboom (junior-II-1e divisie) en Fjodor Massie (junior-I-2e divisie.

Zilver voor VigoIan knap derde

 

Driemaal zilver voor RG-turnsters
Bij de op 18 maart in Heinenoord gehouden 2e plaatsingswedstrijd Ritmische Gymnastiek hebben onze RG-turnsters beslag weten te leggen op drie zilveren medailles.
In de klasse junioren met geboortejaar 2008 pakte To Giang Ly het zilver met 17,850 punten. Bij de pre-junioren 2012 ging het zilver naar Julièt Landsmeer. Haar oefening werd gewaardeerd met 14,600 punten. Bij de junioren 2010 kwam Selina Penning slechts 0,15 punten tekort voor het eremetaal. Met een fraaie score van 16,350 punten eindigde zij op een vierde plaats.
Bij de duo-optredens greep het duo Selina Penning en Emily van Zessen met 12,100 punten het zilver. Zij kwamen uit in de juniorcategorie. Bij de pre-junioren miste het duo Nadise Koebrugge en Djinti Kleinhuis op 0,05 punten na het ereschavot. Hun oefening werd beloond met 17,300 punten.

Zilver voor To Giang LyJuliet Landsmeer zilverDuo Selina Penning en Emily van Zessen zilver

 

Goud op 1e RG-plaatsingswedstrijd voor groepen
Bij de op 12 maart in Aalsmeer gehouden 1e plaatsingswedstrijd Ritmische Gymnastiek voor groepen hebben onze meisjes knap werk geleverd. Op een tweetal fronten wisten zij beslag te leggen op goud en brons eremetaal.
Het succesvolle team in de samenstelling van Guusje van Musscher, Yselle Kleingeld, Julièt Landsmeer, Alexia Barten en Julia Izeboud kwamen uit in de pre-junior klasse. Zij verdienden het goud met hun balcompositie. Zij zetten een score neer van 20,050 punten. Het brons realiseerden zij met hun hoepeloefening. De samenstelling en uitvoering van deze oefening werd gewaardeerd met 21,200 punten.
De juniorengroep met Emily van Zessen, Selina Penning, Alexia Barten, Nadise Koebrugge en Djinti Kleinhuis waren met hun knotsoefening minder fortuinlijk. Zij kwamen als achtste uit de strijd.

RG-turnsters 1e met bal

 

O&O-turners geplaatst voor NK-teamfinales
Bij de in het weekend van 11 en 12 maart in Rotterdam gehouden halve finale voor teams toestelturnen hebben onze mannen zich twee ver geplaatst voor de nationale titelstrijd.
In de tweede divisie werd het zilver gepakt met het team bestaande uit Koen Kappetijn, Paul de Jongh, Gijs Zijderveld, Ian Wever, Sebastiaan Pel, Tristan Massie, Jelle van der Zouwen en Lance Visser. De mannen kwamen tot een totaalscore van 209,800 punten.
De turners uit de eerste divisie lieten zich met 209,500 punten het brons omhangen. Dit team bestond uit Bart de Ruiter, Jens van der Helm, Thomas van der Helm, Dennis Swinkels, Olaf de Nie en Thijs Eijkelenboom.
Het gecombineerde team O&O-KDO-Alblasserdam in de derde divisie, met O&O-turner Braylin Timas Soares als inbreng, moest deze halve finale als eindstation zien. De eindscore van 177,180 punten was niet voldoende voor de nationale eindstrijd.
In de aanloop naar het Nationaal Kampioenschap turnde de pupillen-A-categorie dit weekend de eerste plaatsingswedstrijd. Hierbij kwamen onze Olivier van Musscher, Danté Worthington en Yarsin Molla Farajzadeh in actie. Alle drie turnden een goede wedstrijd en wisten zich prima te meten met het overige landelijke geweld. Olivier kwam tot een score van 86,317, Danté tot 85,249 punten en Yarsin 82,233 punten.

Zilver voor de turners 2e divisieBrons voor de turners 1e divisie

 

O&O-Jumbo-clubkampioenschappen
Onder grote publieke belangstelling, waaronder wethouder Ronald de Meij, werden afgelopen zondag, 12 maart, in de turnhal aan de Uilenvliet de O&O-Jumbo-clubkampioenschappen voor alle recreantengroepen gehouden. De meisjes Ritmische Gymnastiek verwerkten een tweetal composities, alle overige groepen turnden een driekamp op de (spring)toestellen.
Na een spannende strijd werd het eremetaal uitgereikt aan:
Eerste prijzen:
Madelijn Beljaars, Lynn Oosten, Femke van Amerongen, Floortje Meeuwissen, Benthe Oude Hengel, Nova Blommaert, Lene Meester, Senne van der Linden en Vayèn Verweij.
Tweede prijzen:
Valerie Pijnappels, Emma Osmic, Levin Malschaert, Kate Nolet, Isablle van Zon, Kyano Visser, Fayett van Ooyen, Eva Vlieg, Malou Blaauw, Fabienne Lodder, Lola Hoek, Eva Kaat, Liza van Gorlum, Marieke Leeuwestein, Kyano Visser, Jaon de Booij, Mara den Boer, Yvi van Ooyen, Fayett van Ooyen en Lyza van Gorkum.
Derde prijzen:
Celine Vermeeren, Huub Oskam, Marnix van Riet, Yvi van Ooyen, Femke van Amerongen, Jasmin Roz, Elin Vogelaar, Rosa Teeuw, Helena Malipaard, Jayden van Spronsen, Medina Salovic, Noumidia Belabas, Joël Hoogerwerf, Elena Hessels, Tess Noordzij, Femke van Amerongen en Eva Vlieg.
De clubkampioenstitels kwamen op naam van:
Lila Szcepanik, Vera Lynn Graafland, Hugo Lems, Phileine van Riet, Sem Baan, Kimberley Nugteren, Finn Versteeg, Noah Slingerland, Lynn Oosten, Jazmin Ros en Vayèn Verweij.

Een aantal medaillewinnaars van de clubkampioenschappen

Aanvullende gegevens