Jaarverslag 2014

 

Samenvatting van het jaarverslag van het secretariaat van Gymnastiekvereniging O&O over 2014.

 

Er is ook dit verenigingsjaar weer heel veel gebeurd. Het complete jaarverslag beslaat 9 A-viertjes maar dat zal ik u besparen. Op verzoek heb ik het verslag nog meer ingekort dan vorig jaar, door geen wedstrijduitslagen van de finales te noemen, maar deze als bijlage aan deze samenvatting toe te voegen. Dit voorleesverslag wordt ook gepubliceerd op de site www.o-en-o-zwijndrecht.nl.

Het complete verslag kan uiteraard opgevraagd worden bij het secretariaat.

Daar gaan we dan:

De afdeling turnen dames, turnen heren en ritmische gymnastiek hebben via regiowedstrijden, voor- en plaatsingswedstrijden deelgenomen aan landelijke finales c.q. Nederlandse Kampioenschappen. Ook door de jazz-dames was er deelname aan wedstrijden.

Hoewel ik dus niet alle wedstrijden noem, zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Er werd deelgenomen aan diverse internationale toernooien, World Cups en EK- of WK kwalificatiewedstrijden door de afdeling turnen heren, waarvan uitgebreid verslag in het totale jaarverslag. Wel speciaal wil ik noemen deelname door Bart Deurloo aan de Europese Kampioenschappen in Sofia. Met het Nationale Herenteam heeft Bart geschiedenis geschreven. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Oranjeturners zich weten te plaatsen voor een teamfinale. Bart was daarbij de enige Oranjeturner die een volledige meerkamp heeft geturnd, waarbij hij in de individuele rangschikking op een derde plaats eindigde. Helaas voor Bart werd in Sofia geen meerkampfinale geturnd. Dezelfde reis naar Bulgarije werd gemaakt door Frank Rijken die zich geplaatst had voor de Jeugd Europese Kampioenschappen. Frank wist hier beslag te leggen op een finaleplaats in de meerkampfinale en de toestelfinale op brug.

Boudewijn de Vries en Anthony van Assche namen deel aan de Wereld Kampioenschappen in Nanning (China), waarbij Nederland als team op de 18de plaats eindigde. Hiermee is de eerste horde richting Olympische Spelen in Rio genomen.

Naast wedstrijden zijn er uiteraard ook nog andere verenigingsactiviteiten die ik wil noemen, zoals de demo’s verzorgd door diverse afdelingen. 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie was er aandacht voor de jubilarissen: 25 jaar lid waren de dames Joke Baarda, Rianda Westerlaken, Paula Tubbing, Lia de Miranda, Monique de Winter en Karlijn Overgaauw. Ook 25 jaar lid was Remon Rooij. 40 jaar lid waren Tony Bisschop, Anneke van Vlaardingen en Marc Leurs. Verder hadden we ook nog 2 jubilarissen die O&O 60 jaar trouw zijn gebleven: Wil in ’t Veld en Nel Kortman. Wil werd tijdens deze vergadering genoemd tot erelid van de vereniging.

Heel veel werk werd verzet door de diverse commissies en werkgroepen. Ik doe een greep uit de diverse activiteiten: zo waren er filmavonden voor de jeugd, rommelmarkten, buffetten voor de seniorafdelingen, een sterrenslag, peuter- en kleuterinstuif en een Kerstgala. Natuurlijk mag ik de klussers niet vergeten. Zij zorgen dat alle laatste klusjes nog gedaan worden in de hal en zorgen dat reparaties waar nodig uitgevoerd worden.

Er werd deelgenomen aan diverse cursussen en bijscholingen en heeft O&O afvaardiging in diverse productgroepen en commissies van het District en de KNGU. Een compleet overzicht van commissies en werkgroepen staat in het uitgebreide verslag.

Opname van zowel turners als turnsters in de diverse Nationale selecties maken dat we ook hier trots op kunnen zijn. Nieuw is dat binnen de afdeling Estee Kraaijeveld deel uitmaakt van de groep die probeert zich te plaatsen voor de Europese Kampioenschappen in Minsk van 2015.

Rest me nog u te melden dat we momenteel 983 leden hebben tegenover 940 vorig jaar. Dus 43 meer!

Naar mijn mening is het nu toch niet meer verder in te korten. Mocht u nu vinden dat er meer uitslagen en/of namen genoemd moeten worden in deze samenvatting, laat het dan aub weten zodat ik volgend jaar weer kan aanpassen.

Dank u wel.

Bijlage bij het verkorte jaarverslag.

In deze bijlage de uitslagen van o.a. finales en Nederlandse Kampioenschappen. De overige wedstrijduitslagen staan in het complete jaarverslag.

Op 11 januari werden de Regiokampioenschappen RG georganiseerd in Spijkenisse, met een 3e plaats voor Lente Zwaal (benjamin) met haar oefening zonder gereedschap, een 2e plaats voor het duo Faya van Berkel/Lente met hun touwcompositie en een 1e plaats voor Tessa de Vroomen (pre-jr).

Ook op 11 januari in Amsterdam de districtskampioenschappen turnen dames 1ste divisie met een 3e plaats voor Desiree Storm (jeugd-1) en een 2e plaats voor Faye Boorsma (jeugd-2).

Op 18 januari ook in Amsterdam de districtskampioenschappen turnen dames 2e divisie met een 2e plaats voor Deandra de Camps (pupil-2).

Ook op 18 januari Districtskampioenschappen turnen heren in Alphen a/d Rijn. De O&O-mannen wisten beslag te leggen op maar liefst 4 districtstitels. Deze waren voor Jordi Hagenaar (pupil talentdiv), Martijn v.d. Veer (pupil 1ste div), Sjoerd van Veldhuizen (jeugd erediv) en Dyon Purperhart (jr 1ste div). 3 zilveren medailles gingen naar Mitchel de Haas (instap 1ste div), Dennis Swinkels (pupil 1ste div) en Gijs Peters (jeugd erediv.). Tenslotte nog 5 bronzen medailles voor Jarien Fokkens (pupil 1ste div), Kevin van Sonsbeek (jeugd 3de div), Rens Hoofs (jr 3de div), Luuk Huernink (jeugd 1ste div) en Thomas Kok (jr 2de div).

Op 22 maart waren er districtskampioenschappen TD in Amsterdam met een 1e plaats voor Cynthia Kroon in de cat. sr. 3e div.

Van 26 t/m 28 maart nemen Bart Deurloo en Anthony van Assche deel aan de World Challenge Cup in Doha. Zij worden begeleid door Jeroen Jacobs.

29 en 30 maart gaan Boudewijn de Vries, Karl Kosztka en Melvin Ornek naar het International Tournament Gymsport in Anadia (Portugal). Boudewijn werd hier 1ste op voltige en 3e op rek. Melvin 2de op voltige en 3e op brug. Karl tenslotte wist 1ste te worden op rek.

Van 4-6 april ging Frank Rijken naar Berlijn om deel te nemen aan een internationaal toernooi: de Junior Team Cup. In het individuele klassement eindigde Frank als beste Nederlandse deelnemer. Op het onderdeel rek werd Frank met 72 deelnemers 3de.

Van 18-20 april nam Bart Deurloo deel aan de World Challenge Cup 2014 in Slovenië (Ljubljana) en wist bij de rekfinale als 2e te eindigen.

Van 25 t/m 27 april neemt Frank Rijken met het team Nederland deel aan een interland in Gent.

Ter voorbereiding op de Jeugd Europese Kampioenschappen in Sofia turnt Frank Rijken op 3 mei een testwedstrijd in Den Bosch.

Op 10 mei zijn de Districtskampioenschappen TD 4e divisie in Amsterdam, met als resultaat een 1ste plaats voor Sabrina Weijer en een 2e plaats voor Milou Antheunisse in de categorie senioren D.

Op 10 mei organiseerde de werkgroep RG de landelijke finale C-nivo in Hendrik-Ido-Ambacht. Hiervoor hebben zich geplaatst: Merel den Heeten (pre-junior C), Celeste Kniestedt (pre-junior-C), Amy Koedoot (benjamin C), Marit Parel (benjamin C) en Rosalie v.d. Berg (benjamin C). Bij de duo’s werd Amy 2e samen met Rosalie en bij haar tweede optreden werd ze 3e samen met Marit.

Op 18 mei werden in Dordrecht de Nederlandse Kampioenschappen ritmische gymnastiek B georganiseerd met een 2e plaats voor Tessa de Vroomen bij de prejunioren

Ook op 18 mei Nederlandse Kampioenschappen, maar dan voor TD in Waalwijk. Hier was in de cat. 3de div. pupil -2-N3 een 2de plaats voor Liz Gelderblom en een derde voor Fay Bax.

Van 18 t/m 25 mei gaat Bart Deurloo samen met zijn trainer/coach Jeroen Jacobs naar Sofia (Bulgarije) om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen. Met het Nationale herenteam heeft Bart geschiedenis geschreven. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Oranjeturners zich weten te plaatsen voor een teamfinale. Bart was de enige Oranjeturner van het team die een volledige meerkamp heeft geturnd, waarbij hij in de individuele rangschikking op een derde plaats eindigde. Helaas voor Bart werd in Sofia geen meerkampfinale geturnd. Dezelfde reis naar Bulgarije wordt gemaakt door Frank Rijken, die zich geplaatst heeft voor de Jeugd Europese Kampioenschappen. Frank wist hier beslag te leggen op een finaleplaats in de meerkampfinale en de toestelfinale op brug.

Op 24 en 25 mei was het NK voor de jongens/heren 1e, 2e en 3e divisie in Utrecht.

In de cat. instap 1e div. werd Frank Scheper 1e op sprong en Mitchel de Haas 3e op ringen.

In de cat. pupil 1e div. werd Martijn de Veer 2e in de meerkamp, op vloer, sprong en rek. Hij werd 1e met zijn brugoefening en op ringen. Dennis Swinkels werd 1e op voltige en 3e op sprong. Luuk Huernink behaalde bij de meerkamp de 2e plaats en werd 1e op voltige, ringen, brug en rek. Tem Feddema werd in deze categorie 2e op ringen en 3e op sprong. Bij de junioren I 3e divisie was er een 3e plaats voor Rens Hoofs.

Op 30 en 31 mei wordt in Ridderkerk de finale van de turncompetitie turnen meisjes/dames georganiseerd. De meisjes in de categorie senior weden 1ste en de meisjes verplichte oefenstof behaalden de 3de plaats.

Op 14 en 15 juni waren in Hoofddorp de Bondskampioenschappen TD in Hoofddorp. In de categorie Jeugd N2 1e div. werd Desiree Storm 2de bij de meerkamp en plaatste zij zich voor de toestelfinale op de onderdelen brug, sprong en balk. Op dit laatste onderdeel werd Desiree Nederlands Kampioen.

In de categorie jeugd 1ste div. hebben Bridget Hogeweg en Faye Boorsma zich geplaatst voor de finale meerkamp, waarbij Faye een plaatsje voor de toestelfinale veroverde op vloer, brug, balk en sprong. Op dit laatste onderdeel werd zij 3de.

21 en 22 juni: In Rotterdam Ahoy zijn de Nederlandse Kampioenschappen TH, TD en RG.

-       De afdeling RG behaalde de volgende resultaten: Bij de benjamins B duo’s hadden zich geplaatst de duo’s Olivera Stepanov/Larissa den Otter en Lente Zwaal/Faja van Berkel. Dit laatste duo werd 2e met touw en 1ste, dus Nederlands Kampioen met hoepel. Bij de prejunioren B duo’s plaatsten zich Mea Dijkstra/Ilse van Dam, Tessa van den Bergh/Tessa de Vroomen en Fenne Dijkstra/Ji-Lan van Andel. Gedeeld 2e met lint werden Mea/Ilse en de twee Tessa’s. Dit laatste duo werd ook nog 3e met touw. Bij de benjamins A individueel plaatste zich Lente Zwaal en bij de junioren A individueel Estee Kraaijeveld. De junioren groep, bestaande uit Noa Reijmers, Isa van Andel, Celine van Wassenhove, Lynn Stok, Mirjana Urosevic en Estee Kraaijeveld behaalde een 3e plaats met hoepel/lint. De prejunioren B groep 1 bestaande uit Tessa v.d. Berg, Tessa de Vroomen, Cheryl v.d. Perk en Fenne Dijkstra zijn 3e geworden met hoepel/lint. De prejunioren B groep 2 ( Jil-Lan van Andel, Ilse van Dam, Mea Dijkstra en Merel den Heeten) en groep 3 (Lente Zwaal, Faja van Berkel, Larissa den Otter, Manoe van Berkel en Iris Mallon) viel buiten de medailles.

-       Bij de heren werden de volgende resultaten geboekt: 16 x goud, 10 x zilver en 9 x brons was er voor de volgende turners:

Nationaal kampioen in de meerkamp bij de senioren van de eredivisie werd Bart Deurloo. In de toestelfinales legde Bart nog beslag op het goud bij voltige en liet hij zich het zilver omhangen bij brug en rek. In de meerkamp was het brons voor Boudewijn de Vries. Bij de toestelfinales in deze categorie was het goud op ringen en brons op rek voor Karl Kosztka, terwijl Anthony van Assche zilver behaalde op voltige en ringen. Frank Rijken kwam uit in de junior-II-klasse en werd meerkampkampioen. In de toestelfinales werd hij kampioen op de onderdelen vloer, brug en ringen terwijl hij op voltige 2de werd. Jordi Hagenaar pakte de meerkamptitel bij de pupillen in de talentendivisie. Bovendien werd hij 1ste op voltige, ringen en rek en 2de op vloer en brug. In de jeugdcategorie van de eredivisie veroverde Martin Mange goud op voltige, zilver op brug en brons op ringen. Bradley Noordzij had goud op ringen, zilver op rek en brons op vloer. Gijs Peeters werd 1ste op spring en 3de op rek. Tenslotte verdiende Sjoerd van Veldhuizen brons op voltige en Wesley de Haas op sprong. Dyon Purperhart kwam uit in de junior-I klasse van de 1ste divisie. Hij werd Ned. Kamp. Op voltige en werd 3de op ringen. Remy Makram kwam uit bij de junioren-II van de 1ste divisie en pakte de titel op brug en werd 3de op voltige. Gijs Franken wist in de benjamincategorie van de talentendivisie door te dringen tot de finale en eindigde als 2de op het erepodium.

-       Bij het meisjes/dames toestelturnen schreef Naomi Visser clubgeschiedenis door als eerste in de 95-jarige clubhistorie door te dringen tot een Nederlands Kampioenschap eredivisie. Ze behaalde heel knap brons op de meerkamp en in de toestelfinale brons op vloer, brug en balk.

Op 27 en 28 juni vinden de individuele Rayonkampioenschappen turnen dames plaats in de Hendrik-Ido-Ambacht. In de diverse categorieën werden de volgende resultaten behaald:

1e werden Milou Antheunisse (cat. Sr.D), Lieke Verploegh (cat. pre-instap N2), Elianne Stehouwer (cat. jeugd 2F en Xinga Gruis. Een 2de plaats werd genoteerd door Lisa Schouten (cat. jr. E), Sabrina Weijer (cat. sr. D), Juliette Storm (cat. sr. C) Cynthia Kroon (cat. sr.C) Ashley Soares (cat. pre-instap N2) en Leanne Barendrecht (cat. jeugd 2F). Het brons was voor Renee Verbeek (cat. jr. E) en Serra Potters (cat. pupil D1). In verband met het grote aantal deelnemers was er ook een medaille voor de 4e plaats van Ilse Visser (jr. E)

Op 30 augustus behaalde Boudewijn de Vries een 3e plaats op rek bij een turninterland in Italië.

Gedurende het seizoen nam Axel Quist deel aan de Duitse Bundesliga en komt daarbij uit voor TV 1892 Grossen Linden uit Linden. Er wordt geturnd in de 2de divisie.

Van 3 t/m 12 oktober worden in Nanning (China) de Wereld Kampioenschappen TH gehouden met deelname van Boudewijn de Vries en Anthony van Assche in het Nederlandse team, terwijl Karl Kosztka als reserve meeging. Als team wist Nederland op de 18de plaats te eindigen, waarmee de eerste horde richting Olympische Spelen in Rio is genomen.

In oktober namen Boudewijn de Vries, Karl Kosztka en Melvin Ornek in Portugal deel aan het International Tournament Gymsport. Boudewijn kreeg het goud omgehangen bij het onderdeel voltige en verdiende brons op rek. Voor Karl was er goud op rek. Tenslotte was er zilver op voltige en brons op brug voor Melvin.

Van 24 t/m 26 oktober werd ook dit jaar de Wase Gym Cup gehouden in het Belgische Melsele met deelnemers uit diverse landen. De jongens Sjoerd van Veldhuizen, Bradley Noordzij, Martin Mange, Wesley de Haas en Gijs Peeters waren opgesteld in het Nationale Jeugdteam. Individueel allround was er een 2e plaats voor Bradley en een 3e plaats voor Gijs. Bij de onderdeelfinales wist Bradley 1ste te worden op ringen. Sjoerd werd 2de op voltige en derde op brug. Gijs behaalde een 2e plaats op sprong. Eenzelfde resultaat voor Martin op brug.

In het weekend van 15-16 november heeft O&O de NTC (Nationale Team Cup) in Zwijndrecht georganiseerd. De O&O teams behaalden de volgende resultaten: Een 1ste plaats in niveau 3, 6, 7 en 10, een tweede plaats voor nivo 4 en een derde plaats voor nivo 8. Dit jaar waren er ook Masterteams, samengesteld uit trainers en juryleden. Ook Remon Rooij – trainer bij onze selectie turnen heren – was van de partij.

Op 22 en 23 november vond in Malmedy (België) de Coupe d’Avenir plaats met een 2e plaats voor Wesley de Haas in de meerkamp en bij de toestelfinale nog een 2e plaats op sprong en een 3e op vloer Een 3de plaats in de meekamp was er voor Thijs Oosterling.

Ook op 22 en 23 november nam de meisjes-/damesselectie turnen deel aan de in Amsterdam gehouden Nederlandse Kampioenschappen voor clubteams. In de categorie N2 werd het team bestaande uit Esmee ven Geldorp, Deandra de Camps, Desiree Storm en Caitlin v.d. Graaf tweede. Verder werd deelgenomen in de categorie A (Naomi Visser, Faye Boorsma, Femke Konings en Elyne Bickel) en categorie C (Cyane Cromarty, Marit Kooiman, Jente vd Kruk, Aranka Gál en Bridget Hogeweg).

Op 29 en 30 november hebben Bradley Noordzij en Gijs Peeters zich bij de in het Oostenrijkse Linz gehouden Future Cup in de top tien geturnd. Deze O&O-turners maakten deel uit van het Nederlandse team. Individueel wist Gijs op het onderdeel sprong tweede te worden.