10 Wereld Gymnaestrada's

De Wereld Gymnaestrada is een internationaal gymnastiekevenement dat net als de Olympische Spelen elke vier jaar georganiseerd wordt in een ander land.

Een echt turnfeest waarbij turners/turnsters van jong tot oud van de gehele wereld bijeen zijn om zelf te demonstreren (in groepsverband), alsmede de demonstraties van elkaar te bekijken. Een uniek en fantastisch gebeuren met een sfeer van verbroedering, wat je niet snel vergeet.

Op aandringen van de Nederlander Johan Sommer werd in 1950 door de internationale gymnastiekfederatie FIG besloten de Wereld Gymnaestrada op te nemen in het officiële programma van de FIG. De allereerste Wereld Gymnaestrada werd in 1953 in Rotterdam georganiseerd voor 5.000 gymnasten uit 14 landen. 

Dit zes dagen durende festival is sindsdien alleen maar uitgebreid. De Wereld Gymnaestrada bestaat louter en alleen maar uit demonstraties, zonder wedstrijdelement. Dit maakt de Wereld Gymnaestrada tot een uniek sportevenement. Er zijn verschillende disciplines te zien, onder andere rope skipping, rhönrad, trampolinespringen, dans, acrogym, aerobics, gymnastiek en groepsspringen. Het doel van de Wereld Gymnaestrada is om mensen met eenzelfde passie uit heel de wereld bijeen te brengen. Wat begon met 14 verschillende landen en ongeveer 5000 deelnemers, groeide uit tot een festiviteit met 55 verschillende landen en 21.000 deelnemers.

Programma

Een Wereld Gymnaestrada wordt geopend met een grote openingsceremonie, waarin het gastland een show opzet. De daaropvolgende dagen zijn er heel de dag door optredens in de centrale hallen. Buiten deze hallen worden er ook ‘city performances’ georganiseerd in de omliggende dorpen, deze vinden meestal in de open lucht plaats. Er worden ook nationale avonden georganiseerd, waar elk land zijn specialiteiten tentoon kan spreiden en zijn kunsten kan laten zien. 's Vrijdags is er het FIG-gala, hier treden de creatiefste groepen nog een laatste maal op. De Wereld Gymnaestrada wordt uiteindelijk afgesloten met een sluitingsceremonie, waarin het gastland van de volgende Wereld Gymnaestrada ten slotte een show geeft.

O&O DEELNAME

Vanaf 1982 heeft O&O aan iedere Wereld Gymnaestrada deelgenomen. Dit betekent dat wij  aanstaande zomer voor de tiende keer vertegenwoordigd zullen zijn bij de Wereld Gymnaestrada.

In vele gevallen namen wij deel aan de massale nationale (buiten)demo’s, hadden wij ons aandeel in de nationale avonden maar verzorgden wij ook met succes eigen verenigingsoptredens.

Van iedere Gymnaestrada vindt u hieronder een korte impressie;

 

1982 – ZÜRICH – ZWITSERLAND – (10 t/m 18 juli)

De aller eerste keer was het best spannend. Alleen Lenie Tempelaar was eerder (als toeschouwer) naar een Wereld Gymnaestrada geweest. Door haar enthousiasme hadden wij de stoute schoenen aangetrokken en gingen we voor het eerst als deelnemende vereniging het onbekende in. Wat een ervaring. We reisden heen en terug met de (nacht) trein. De stemming zat er direct al in. Met een draagbare radio voorop in polonaise de trein door. De sfeer was optimaal. Wij waren ondergebracht in een school op een behoorlijke afstand van de hallen. Omdat het ontbijt niet in de school was georganiseerd maar in de hallen moesten we eerst een behoorlijk eind met de tram door Zúrich. Dat was wat minder.

De temperatuur was die week uitzonderlijk. Bij de openingsceremonie was het zelfs zo heet dat de één na de ander flauw viel. Het leek wel een slachtveld. De medische staf had het er druk mee. Maar alles kwam goed.

Wij hadden ons aangemeld met 15 turnsters, 15 meisjes ritmisch en 12 jongens/heren springers voor de massale buiten demo. Met een schitterende choreografie waarbij de totale Nederlandse afvaardiging was opgenomen showden we onder grote publieke belangstelling wat we hadden ingestudeerd. We genoten met volle teugen van het succes. Ook van alle shows van andere landen, verenigingen en groepen. Wat dat betreft was er heel veel nieuws te zien.

Marc Leurs moest een nachtje doorbrengen in het ziekenhuis. Hij was op zijn hoofd gevallen in de doucheruimte. Met een lichte hersenschudding viel het eindelijk gelukkig mee.

De Zürich-deelnemers waren:

Marianne van Aalst, Ruvienne Ardon, Rianne Bakker, Joke van de Berg, Jessica Binnenkade, Monique de Boeff, Marco den Boer, Frank Boeye, Nathalie Bravenboer, Diana van Breugel, Conny Buitendijk, Franklin Corvers, Jolande van Dongen, Ron Dool, Coby Dool, Henri de Geus, Jolanda de Jong, Inge Kokje, Gercoline Knook, Mabel van Leeuwen, Ina Lems, Marco Leurs, Bert van der Linden, Mieke van der Linden, Ans van Namen, Andre Niessen, Annemarie Pieters, Andre van Popering, Ella van Popering, Manon Prevoo, Suzanne Rietveld, Jacqueline Roso, Robert Schellen, Silvia Schoon, Monique Slob, Angelique de Snoo, Astrid Tempelaar, Bianca Tempelaar, Lenie Tempelaar, John Tubbing, Guus van der Vaart, Miriam van der Vaart, Ruud van der Vaart, Joop Visser, Martin van Wijk, Maartje van Wijngaarden, Judith de Zeeuw.

1987 – HERNING – DENEMARKEN – (7 t/m 11 juli)

Het vervoer was geregeld per bus. Ook nu waren wij onder gebracht in een school en zaten wij op een behoorlijke afstand van het gymnaestrada locaties. Een plus was dat wij het ontbijt in de school kregen. De hoeveelheid was zo veel dat wij ons ook voor de lunch konden voorzien. Bij één van de transporten ging even mis. Iedereen stapte uit behalve André van Popering. Die hebben we de rest van de avond niet meer gezien. Gelukkig was hij volwassen en liep hij niet in zeven sloten tegelijk.

De massale buiten demo waaraan wij met 18 springers, 11 turnsters en 3 meisjes ritmisch deelnamen was heel bijzonder opgezet. Hierin was een metershoge molen in opgenomen. De springers sprongen tussen de draaiende molenwieken door. Een bijzonder spektakel wat veel lof kreeg.

De ceremoniële sluiting werd verzorgd door Nederland omdat wij in 1991 als gastland zouden optreden. In het sluitingsnummer werd het onderdeel vendelzwaaien door onze heren verzorgd.

De Herning-deelnemers waren:

Christiaan van Asch, Marco Bavelaar, Danielle Bezemer, Geraldine Bezemer, Dick van Bockhove, Corina den Boer, Franny Boom, Hans Bosch, Edgar Damen, Coby Dool, Henri de Geus, Coen Jansen, Raymond Knook, Miranda Korteweg, Bart Kusters, Carla van Lelieveld, Ina Lems, Marc Leurs, Mieke van der Linden, Andre Niessen, Paul Niessen, Wilma van der Pligt, Andre van Popering, Ella van Popering, Robert Schellen, Pauline Sterkenburg, Wim Tempelaar, John Tubbing, Guus van der Vaart, Joop Visser, Enrico Visser, Remco de Vormer, Simone van Wingerden, Maartje van Wijngaarden.

1991 – AMSTERDAM – NEDERLAND – (15 t/m 20 juli)

Heel spannend. Niet naar het buitenland. Hoe zou het zijn in eigen land? Als organiserend land hebben we het uitstekend gedaan. We hebben met recht een visitekaartje afgegeven. Een geweldige opening met schitterende effecten in het Olympisch stadion. Als klap op de vuurpijl kwamen van bovenuit de lichtmasten commando’s via een staalkabel met brandende fakkels omlaag gegleden Symbolisch ontstaken zij de in vier brede rijen opgestelde deelnemers die met breekstaafjes van buiten vandaan naar binnen het ‘vuur’ overnamen.

Ook Amsterdam liet zich van zijn beste kant zien. De hele bevolking speelde in op dit gymfestijn. Het ontlaadde zich tot een waar volksfeest. Alle gymnasten waren redelijk centraal ondergebracht in scholen. Het vervoer verliep met bussen en trams, en was tot in de puntjes verzorgd. Alle binnen demo’s alsmede alle nevenactiviteiten vonden plaats in de RAI. De buitendemo’s in het Olympisch stadion.

Met 8 dames jazz, 5 meisjes RG en 19 spring(st)ers hadden wij deze week een heel druk programma. Naast de opening namen wij verder deel aan het buitenoptreden ‘Holland massaal’, kwamen wij in actie op de gezamenlijk landenavond van Nederland-België-Luxemburg en hadden wij voor het eerst een eigen verenigingsdemo met als titel “Multi-facetted” (veel in één). Hierin verwerkt ritmisch met lint, aerobics, acro dames/heren met gebruik van bal, alsmede kruislings, alternatief tafelspringen.

De Amsterdam-deelnemers waren:

Annet van Asch, Christiaan van Asch, Angelique van Asch, Nicolet Bakker, Daniel Bezemer, Franny Boom, Hans Borg, Hans Bosch, Nicole Collee, Edgar Damen, Marlies van Die, Anna Mascha van Dongen, Chantal Foeken, Henri de Geus, Ursula Groenewoudt, Sheila Hoffman, Coen Jansen, Esther Kuik, Deborah Kwaijtaal, Ina Lems, Marc Leurs, Fed Lindemans, Mieke van der Linden, Andre Niessen, Andre van Popering, Ella van Popering, Robert Schellen, Wilma Schellen, Klaas Slotema, Wim Tempelaar, John Tubbing, Guus van der Vaart, Arnold in ’t Veld, Conny in ’t Veld, Leontien in ’t Veld, Enrico Visser, Joop Visser, Karin Oostdijk, Leonie van der Velde.

1995 – BERLIJN – DUITSLAND – (9 t/m 15 juli)

Aanvankelijk had Frankfurt getekend voor de organisatie. Maar nadat deze de organisatie had teruggegeven heeft Berlijn het opgepakt. Met een tweeëndertig tellende delegatie vertrokken we per bus naar Berlijn.

Nadat we ons geïnstalleerd hadden in de slaaplokalen was het verder verkennen van de school. We waren nog geen kwartier verder of Steven Jochems kwam keurig melden dat hij aan de stortbak van het toilet had gehangen en er achter gekomen was dat die niet de kwaliteit van thuis had. De stortbak was afgebroken en omlaag gekomen, zo vreemd. Hij mocht het zelf gaan oplossen bij de conciërge.

Het jammere van Berlijn was dat de optredens in het westen waren georganiseerd en het Gymnaestrada-feestgedruis in Oost-Berlijn. Een hele grote afstand om te overbruggen. Eénmaal geprobeerd maar daar bleef het bij. Een uur tot anderhalf uur heen en een uur tot anderhalf uur terug op een avond was teveel van het goede. We hebben het vertier ter plekke zelf maar opgepakt.

In tegenstelling tot Amsterdam was er dit keer geen eigen verenigingsdemo. We hebben wel deelgenomen aan het buitenoptreden van Holland massaal. Het ene deel had zich aangemeld voor het springgedeelte, de anderen namen deel aan het massale jazz-optreden. De optredens van iedere disciplines waren samengevat en verweven in een schitterende totaal choreografie. Een sterke performance van Nederland. De opening in het Olympisch stadion was indrukwekkend en om kippenvel van te krijgen.

De Berlijn-deelnemers waren:

Judith van Alphen, Annet van Asch, Corina den Boer, Hans Borg, Ellis Coenraad, Alex Damen, Edgar Damen, Anne Mascha van Dongen, Chantal Foeken, Ursula Groenwoudt, Coen Jansen, Steven Jochems, Deborah Kwaijtaal, Bianca Laijendecker, Willemijn Molenaar, Andre Niessen, Karlijn Overgaauw, Andre van Popering, Ella van Popering, Robert van der Rest, Robert Schellen, Klaas Slotema, Wim Tempelaar, Guus van der Vaart, Ruud van der Vaart, Conny in ’t Veld, Gerben Verhaar, Enrico Visser, John Visser, Joop Visser, Caroliene Sande

1999 – GÖTENBORG – ZWEDEN

Het vervoer heen en terug naar Zweden voltrok zich deels per bus en deels per boot. Ook weer een hele leuke ervaring. Wij waren in Götenborg ondergebracht in een gymlokaal. Daar lagen wij niet alleen maar met nog veel meer verenigingen. Wat een drukte was dat, maar wel heel erg leuk. Visa versa school en gymnaestrada locaties ging per tram. Halverwege zag Ursula iedere keer weer een hééééééle grote boot. En Wesley kwam maar niet van zijn grote bloemkolen af.

Waren wij in Berlijn niet aan een verenigingsdemo toegekomen, nu stond het als nummer één op ons verlanglijstje. En we wilden wat bijzonders. De RG-leiding stelde voor om in hun deel met dichte hoepels te werken. Dat idee hebben wij opgepakt en verder uitgewerkt. Wij zijn gaan werken met een grote dichte hoepel met een doorsnee van 4,5 meter. Daarnaast gebruik gemaakt van latten van 2,20 waarmee los kon worden gewerkt maar ook bevestigd kon worden aan de grote hoepel. De constructie van het geheel heeft heel wat voeten in aarde gehad maar had uiteindelijk al met al een zeer verrassend effect. Wij waren de eerste vereniging die met geschminkte gezichten optraden. Ook daarmee lieten wij van ons spreken.

Naast deze verenigingsdemo waren wij ook weer van de partij bij de nationale optredens. “Holland with a smile” was een zeer kleurrijk geheel waar zo’n 1200 personen tegelijk aan deelnamen. De turn(st)ers sprongen op opblaasbare tumblings en de overigen kwamen in actie bij de dansnummers. Ook hiermee boekten wij succes.

De Götenborg-deelnemers waren:

Jasper Bakker, Darryl Bounin, Roger Casteelen, Ellis Coenraad, Joachim van Doeselaar, Ellen Mastenbroek, Simone Gransch, Ursula Groenewoudt, Pauline den Hartog, Sanne Hooimeijer, Wendy Hornstra, Coen Jansen, Christiaan de Jong, Jaimy Kevenaar, Lisette Klein, Anita Kormans, Jens Mozer, Andre Niessen, Jasper Paans, Andre van Popering, Ella van Popering, Wesley Reijerkerk, Danielle Ruigrok, Stefan Seedorf, Klaas Slotema, Michel Tiemens, Enrico Visser, John Visser, Joop Visser,

2003 – LISSABON – PORTUGAL – (19 t/m 26 juli)

Aanvankelijk hadden wij (omwille van de kosten) gekozen voor vervoer per trein. Uiteindelijk toch (tegen gelijke kosten als die van de trein) via het vliegtuig naar Lissabon. Deze keer had het nationale organisatiecomité vanwege de verwachte hitte gekozen voor een massale binnendemo in plaats van een buitendemo. Hieraan hebben wij deelgenomen binnen de verschillende disciplines.

Naast het nationale optreden hadden wij ook hier onze eigen verenigingsdemo onder de titel “Silver stars”. Hierbij gebruikten wij per deelnemer een blok van kunststofmateriaal met de afmeting 60-60-60 cm. Met deze blokken maakten wij verschillende patronen, plateau’s met verschillende hoogtes en werden zij gebruikt voor bij het klassikaal “paddenstoel” voltigeren. Verder hadden wij drie speciale springtorens met daarop een paddenstoel vervaardigd. De slotsprongen waren dan ook salto’s over voltigerende personen. Al met al een zeer gewaardeerd optreden. Met recht een groot succes.

De Lissabon-deelnemers waren:

Andrew Baas, Jasper Bakker, Roel van der Beek, Elise Biemans, Darryl Bounin, Joey van Braam, Elise Carton, Ellis Coppoolse, Ursula Groenewoudt, Paul Franje, Pauline den Hartog, Christiaan de Jong, Lisette Klein, Martijn Kuikman, Femke Lutz, Paula van de Matten, Andre Niessen, Jasper Paans, Andre van Popering, Ella van Popering, Tarik Rammo, Adrianne van de Ree, Stefanie Schoonbeek, Stefan Seedorf, Martijn Slagboom, Klaas Slotema, Sharon Supith, Ilse Teirlinck, Frank Thies, Michel Tiemens, Enrico Visser, Joop Visser, Guy Walters, Robin van der Weijden.

2007 – DORNBIRN – OOSTENRIJK – (8 t/m 14 juli)

Een Wereld Gymnaestrada waarbij wij als O&O-zijnde heel druk zijn geweest. Nationale buitenoptredens, een eigen deel bij de nationale avond, onderdeel van de officiële sluitingplus een eigen verenigingsdemo. Achteraf bezien was het toch wel een beetje te veel van het goede.

Onder de titel “Water and Fire” oogstten wij heel veel succes met onze verenigingsdemo. Met een meter hoog plateau van vier bij vier in het midden met daarbij gebruik van vier minitramps, afvoerbuizen met daarin verstopt elektrische buisjes met vlaggen beelden we eerst in het blauw het water uit met halverwege een overgang naar het vuur in rood-oranje-geel. Heel bijzonder en verrassend.

In het nationale buitenoptreden verzorgden we met de springers weer het springgedeelte met en over de speciaal ontworpen splitting-jumpers en de dames/meisjes namen deel aan het dansgedeelte. Ook met deze demo onderscheidde Nederland zich ten opzichte van de andere landen. Ook het Hollands aandeel in de sluiting ging er in als koek.

Bij de nationale avond hadden wij een bijzondere in breng. Als onderdeel van “Rhythm of Live” brachten wij met onze turners tezamen met de jazzdansers van DOS-Naaldwijk de studententijd in beeld. Met gebruik stoelen en lessenaartjes werd dit een bijzonder en aparte optreden en zeer gewaardeerd door de toeschouwers.

De Dornbin-deelnemers waren:

Andrew Baas, Martijn van Balen, Roel van der Beek, Evert van den Berg, Kilianne Bezemer, Melissa den Boer, Elise Carton, Mariëlle Denecke, Paul Franje, Bart Gombert, Lennard van der Heiden, Sabrina Kleijnendorst, Jeroen Kleinhuis, Ursula Kleinhuis, Danielle Kuikman, Martijn Kuikman, Andre Niessen, Jurgen Nieuwland, Karin Oostdijk, Axel Quist, Tarik Rammo, Tessa van Rijn, Ilse Schouten, Sharon Supith, Joni Terlouw, Frank Thies, Lisanne Ties, Tristano Tjon-A-Koy, Robert Tuinfort, Lisette Verhaegen, Enrico Visser, Joop Visser, Lisinka Visser, Martin Vrielink, Lafayette de Windt.

2011 – LAUSANNE – ZWITSERLAND – (10 t/m 16 juli)

De heen en terugreis ging met de bus. In Lausanne zelf zaten we op behoorlijke afstand en moesten we ons van de school naar de gymnaestrada locaties met de trein verplaatsen. Allemaal niet zo erg zo lang de trein het blijft doen. Op een keer stopte deze er mee en hebben we halverwege een hele lange tijd stil gestaan. Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen. Maar wel een bijzondere ervaring.

Deze keer hadden we geen eigen verenigingsdemo. Het aantal O&O-deelnemers was niet voldoende om een mooi en gevarieerde verenigingsdemo in elkaar te zetten. Met de deelnemende turn(st)ers sloten wij ons aan bij de nationale optredens. Daarmee sprongen en dansten wij met het massale buitenoptreden en waren wij tevens een onderdeel van de nationale avond. Onder de titel “Friends for life” had het nationaalcomité een ware klapper. Aan het slot werd menig traantje weggeveegd. Ook traden wij op bij het slotfestijn. Alle Nederlandse demo’s kregen veel waardering voor de gemaakte choreografieën.

De Lausanne-deelnemers waren:

Andre Niessen, Elise Carton, Enrico Visser, Jens van der Helm, Joop Visser, Judith van Willigen, Lieke van Leeuwen, Madelon van Rijn, Marielle van Balen, Martijn Kuikman, Martijn van Balen, Nadia Amenou, Paul Vermeulen, Remon Rooij, Ruben van Beelen, Tessa van Rijn, Tommie van Waveren, Ursula Kleinhuis

2015 – HELSINKI – FINLAND – (12 t/m 18 juli)

Een uitstapje met het vliegtuig. Eerst met z’n allen per trein naar Schiphol. In Helsinki van de luchthaven per bus naar onze slaaplocatie. De afstand van school naar de gymnaestrada-activiteiten werd deels lopend overbrugd naar het station en verder met de trein.

Als leiding hadden vooraf met elkaar al bepaald wanneer we voldoende deelname zouden hebben dat we alleen voor een verenigingsdemo zouden gaan en niet zouden deelnemen aan de “Holland optredens”. De O&O afvaardiging bestond uit veertien turners en drie RG-turnsters. De dames van het toestelturnen lieten het deze keer afweten. Als leiding waren we er snel uit. Wij hadden voldoende potentie in huis voor een mooie toesteldemo op niveau met daar doorheen verweven fraaie RG-optredens. En zo geschiedde. Onder de titel “Really Top” werd het een hoogstandje op brug, voltige, tumbling en minitramp gecombineerd met mooie gevarieerde RG-optredens. We kregen dan ook veel lof voor de opzet en inhoud. We hadden ons wederom onderscheiden.

De Helsinki-deelnemers waren:

Céline van Wassenhove, Damian Scheper, Danny Hamann, Dyon Purperhart, Elise Carton, Enrico Visser, Henk Heuvink, Jelle van Leeuwen, Jens van der Helm, Joop Visser, Jordi Hagenaar, Jordy de Geus, Jordy Hagestein, Koen Kappetijn, Luuk Huernink, Luuk van Waaij, Lynn Stok, Martijn de Veer, Martin Mange, Noa Reijmers, Remon Rooij, Rens Hoofs, Sjoerd van Veldhuizen, Thomas van der Helm.

2019 – DORNBIRN – OOSTENRIJK – (7 t/m 13 juli)

En nu staan we aan de vooravond van een nieuwe Wereld Gymnaestrada . Een mooie gevarieerde inschrijving van totaal 30 deelneem(st)ers (12 turners, 8 turnsters en 6 RG-turnsters) biedt vele kansen voor een kwalitatief goede verenigingsdemo. En daar gaan we weer voor. We hebben wederom gekozen voor een gevarieerd toestellendemo gecombineerd en afgewisseld met RG-composities. De toestellenmix bestaat uit balk, brug, voltige op paard en paddenstoelen, opblaasbare tumbling en minitrampspringen. De RG zal o.a. gebruik maken van hoepels en brede linten. Op hedendaagse muziek zal het geheel in door elkaar gevlochten worden tot een wervelend geheel. We zijn er met veel vertrouwen aan begonnen.

We worden vervoerd met de bus en we worden ondergebracht in een school. De situatie ter plekke zullen we ervaren. Wanneer alles is verzorgd zo als in 2007 zullen we niets te klagen hebben

De Dornbirn-deelnemers zijn:

Bertjan Zijderveld, Cato Zijderveld, Cheryl van der Perk, Denise Leijten, Elianne Stehouwer, Fenne Dijkstra, Frank Scheffer, Gijs Zijderveld, Henk Heuvink, Ian Wever, Iris Nieuwstraten, Jara van Diijk, Jelle van der Zouwen, Joop Visser, Karin Oostdijk, Koen Kappetijn, Lance Visser, Layla Voerman, Lente Zwaal, Marit Kooiman, Mea Dijkstra, Mirjana Urosevic, Olaf de Nie, Paul de Jongh, Rosalie van den Berg, Sebastiaan Pel, Suzanne Kunsel, Thijs Oosterling, Tristan Massie, Yuri Visser

 

DE WERELD GYMNAESTRADA 2023 GAAT PLAATS VINDEN IN AMSTERDAM!!!

Aanvullende gegevens