Nieuws

Gebruik van magnesium

Magnesium is de populaire en korte benaming voor de witte stof die eigenlijk voluit “Basisch Magnesiumcarbonaat” heet. Tijdens het turnen kunnen de handen en voeten klam worden door het zweten. Doordat de handen en voeten dan vochtiger zijn, hebben ze minder grip en kunnen ze gemakkelijker wegglijden. Magnesium is poreus en neemt daardoor gemakkelijk vocht op, dus ook transpiratievocht.

Verschillende gebruiksvormen van magnesium zijn losse magnesiumpoeder en magnesium blokken.

O&O maakt gebruik van magnesium blokken. Een magnesium blok bestaat uit samengeperste magnesiumcarbonaat-poeder. Magnesium blokken worden veel gebruikt bij turnen, bij krachtsporten en bij atletiek. 

Overdreven gebruik
Dat magnesium het zweet absorbeert en zo extra grip oplevert bij het turnen is een feit. Magnesium is dan ook niet meer weg te denken uit de turnwereld. Maar turners en turnsters zijn geneigd het gebruik ervan te overdrijven en wordt magnesium meer een psychologische steun.

Gezondheidsrisico's en schade aan turnhal
Behalve dat het voor de sporters zelf niet prettig is om grote hoeveelheden stofdeeltjes magnesium in te ademen, bezorgt het de schoonmaakploegen in de turnhal de nodige opruimwerkzaamheden. Er zijn geen gezondheidsrisico's voor het gebruik van magnesium bekend. De 'Material Safety Data Sheet' (MSDS) van magnesium laat ook geen verontrustende zaken zien.
Individuele sporters kunnen een allergie ontwikkelen en er kan eventueel irritatie van de huid optreden. Dit uit zich in allergische reacties (rode vlekken) op de handen of andere lichaamsdelen die in aanraking komen met het magnesium.

Het magnesium is ook slecht voor het vele houtwerk op turntoestellen en de luchtfilters in de sportaccommodaties raken sneller verstopt.

Alternatieven voor magnesium
O&O is bezig alternatieven voor magnesium te onderzoeken om het stof in turnhal te reduceren. Alternatieven voor magnesiumpoeder zijn 'Colophane', 'Liquid Chalk', 'Chalk cream' en 'Stic It'.

Liquid Chalk is een vloeibaar, goed alternatief voor Magnesiumpoeder. Liquid Chalk is niet giftig en bestaat uit alcohol, magnesium, verdikkingsmiddel en geurstoffen. Deze “new generation chalk” biedt de volgende voordelen:

  • Geen gestuif meer van magnesiumpoeder;
  • Blijft lang werkzaam, blijft ongeveer 2 keer zo lang zitten dan traditioneel magnesiumpoeder;
  • Betere grip, met name op moeilijk bereikbare plekken zoals tussen de vingers;
  • Makkelijk in gebruik;
  • Liquid Chalk is leverbaar in flesjes, spray-flacons of tubes.

Als eerste zal O&O kijken of 'Liquid Chalk' een bruikbaar alternatief is.

 

Aanvullende gegevens